top of page
BlueBackgroundV01.jpg

Offroad

Hier is het linksaf. Een stenige weg, onmiddellijk steil bergop. Je zet Olga4x4 in vierwielaandrijving en je hart maakt een klein sprongetje, instant een licht stressmomentje. Je hebt er zelf voor gekozen om hier naartoe te komen, maar toch... Als je een asfaltweg volgt en er stond geen bord dat het een doodlopende straat is, weet je altijd dat je door kan. Dat is niet zo als je voor een offroad weg kiest, vandaar die steeds weerkerende gezonde spanning. 

 

Je rijdt omhoog in tweede en valt stil, het rechter achterwiel bleef achter een dikke steen steken. Achteruit en dan weer vooruit, iets sneller en gebruik makend van de slippende koppeling, waardoor de motor tractie houdt en de wielen traag draaien en je geen overdreven snelheid nodig hebt om de hindernis te overwinnen. 

 

Honderd meter verder gaat de hartslag weer naar beneden. Het rijdt hier soepel, maar sneller dan 30 km per uur rij je niet. Je bent geconcentreerd en wordt wat door elkaar geschud, je schakelt voortdurend tussen eerste, tweede en derde versnelling. Het raampje gaat open en de geuren van de naaldbomen en wilde tijm waaien binnen. Zalig... het avontuur is begonnen.

 

De focus ligt niet op snelheid maar op gecontroleerd genieten van de omgeving en de wagen, zonder onnodig risico te lopen op schade aan de natuur en de wagen. Je laat de geasfalteerde weg achter je, en je blijft op onverharde wegen. Dit zijn vaak bosweggetjes, paadjes in afgelegen gebieden van het platteland of wegen die in verval zijn geraakt.  Maar ook daar heeft een verbodsbord dezelfde betekenis als in het gewone verkeer en ook al is het heel verleidelijk om er toch in te rijden: doe het niet! 

 

Offroad rijden klinkt algauw als racen in de natuur, maar dat moet zo niet zijn. Het grote voordeel van een 4x4 wagen is dat je overal geraakt en vooral op plekjes waar een gewone auto niet komt. En als we samen deze ritten willen blijven doen, zullen we voorzichtig moeten omgaan met onze omgeving. De natuur is waardevol en moet beschermd worden en daarom is er een groene code opgesteld voor mensen die de natuur willen ingaan met een 4x4 wagen.

De groene code

 1. Rij alleen in gebieden waar het is toegestaan. Zoek dit vooraf uit en weet dat je in de Benelux en Duitsland bijna nergens offroad mag rijden.

 2. Maak enkel gebruik van bestaande routes.

 3. Verlaat deze routes niet. De sporen die je achterlaat kunnen namelijk worden gevolgd door anderen waardoor er onnodig schade aan de natuur en het leefgebied van wilde dieren wordt aangericht.

 4. Respecteer de natuur, het milieu en de wilde dieren.

 5. Voorkom schade aan bomen en planten.

 6. Wees voorzichtig met vuur, zeker tijdens droge zomermaanden.

 7. Laat nooit afval achter.

 8. Maak geen overbodig lawaai.

 9. Controleer voor vertrek dat er geen olie lekt uit de motor.

 10. Betreed geen afgesloten gebieden. Hekken hebben als doel om bezoekers tegen te houden.

 11. Respecteer de verkeersregels. Ook al is er niemand in de buurt.

 12. Hou rekening met andere gebruikers van het natuurgebied zoals fietsers, wandelaars, ruiters, boeren, bewoners en andere recreanten.

 13. Wees hoffelijk en zwaai naar andere gebruikers van de route.

 

Eigenlijk zijn deze regels vanzelfsprekend. Maar toch is het goed om er stil bij te staan want offroad rijden, of we nu willen of niet, heeft een effect op onze natuur. Olga4x4 wil deze regels ten alle tijden respecteren, ook met jou aan het stuur.

bottom of page